Микрофон

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Микрофонът е широко приложимо устройство за преобразуване на звуков сигнал в електрически. Думата има гръцки произход, от микро, означаващо малък и фон, означаващо глас.

Микрофонът се използва за най-различни цели, като например в уреди като телефон, слухов апарат, за озвучаване на концертни зали и публични мероприятия, за записи на живо или студийни записи, в радиото и телевизията.  В наши дни микрофонът се използва и за гласово разпознаване, интернет телефония и в компютърните среди за запис на глас.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първият микрофон е изобретен от Александър Бел през 1876 г. Той представлява течен телефонен предавател и не е особено практичен. Десет години по-късно, Томас Едисън създава първия въглероден микрофон, който намира приложение в телефонни и радио предаватели почти до 1970 г., когато бива заместен с пиезоелектрични керамични елементи. Въглеродният микрофон има много ограничена честотна ивица и не предава музика много ефективно.

Голяма крачка напред е производството на динамичния микрофон през 1931 г. в Лабораториите Бел. При него шумът е много малък. Днес се използва широко в комуникациите.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

  • Динамичен микрофон
  • Кондензаторен микрофон
  • Електретен микрофон
  • Въгленов микрофон
  • Лентов микрофон
  • Кристален (пиезо) микрофон
  • Лазерен микрофон
  • Воден микрофон

Устройство и принцип на действие[редактиране | редактиране на кода]

Схема на динамичен микрофон
1 - Звукова вълна
2 - Мембрана
3 - Подвижна бобина
4 - Сърцевина
5 - Електричен сигнал

Повечето микрофони в днешно време работят на принципа на електромагнитната индукция (динамичен микрофон), кондензаторен принцип (кондензорен микрофон) или Пиезоелектричен ефект (пиезоелектричен микрофон) за да възпроизведат електричен сигнал от звукова вълна. В повечето случаи микрофонът трябва да бъде включен към аудио усилвател преди сигналът да може да бъде усилен и записан.

Проекти и приложения[редактиране | редактиране на кода]

Микрофонът Petc е предназначен за работа със свободни ръце.[1][2] Тези малки микрофони се носят на тялото. Първоначално те са се държали на място с кабел, носен около врата, но по-често се прикрепят към дрехите с щипка, щифт, лента или магнит. Шнурът може да бъде скрит под дрехите и да бъде отведен до радиочестотния предавател в джоба, прикрепен към колана (за мобилна употреба) или отведен директно към смесителя (за стационарни приложения).

Контактният микрофон улавя вибрациите директно от твърда повърхност или предмет, за разлика от звуковите вибрации, разпространявани по въздуха. Едно от приложенията му е откриването на звуци с много ниско ниво, като например такива, идващи от малки предмети или насекоми. Микрофонът обикновено се състои от магнитен преобразувател (движеща се бобина), контактна пластина и контактен щифт.

Безжичният микрофон предава звука като радио или оптичен сигнал, а не чрез кабел. Обикновено той изпраща сигнала си с помощта на малък радиопредавателдо най-близкия приемник, свързан към озвучителната система, но може да използва и инфрачервени вълни, ако предавателят и приемникът се намират на разстояние един от друг.[3][4]

Микрофоните се използват в много приложения, като например телефони, слухови апарати, системи за високоговорителиза концертни зали и обществени събития, производство на филми, аудиооборудванеза живи и записани предавания, запис на звук,двупосочни радиостанции,[5] мегафони, както и радиои телевизионноразпръскване. Те се използват и в компютрите за запис на глас, разпознаване на реч, VoIPи за други цели, като например ултразвукови сензори или детонационни сензори.[6]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. What is the Right Microphone That Would Not Be Visible? // passivemakers.com. Посетен на 11 ноември 2023 г.
  2. What Is A Lavalier Microphone Used For ? // www.kentfaith.co.uk. Посетен на 11 ноември 2023 г.
  3. How Do Wireless Microphones Work? Everything You Need to Know // myelearningworld.com. Посетен на 11 ноември 2023 г.
  4. Wireless Microphone Systems // www.audiolinks.com. Посетен на 11 ноември 2023 г.
  5. 7 Things Your Radios Speaker Microphone Must Have // www.wvbandcoms.com. Посетен на 11 ноември 2023 г.
  6. About Microphones // www.squarock.com. Посетен на 11 ноември 2023 г.