Разположение и плътност при разполагане на безжични слушалки

 

 

 Съществуват редица фактори, които трябва да се вземат под внимание при определяне до колко безжични слушалки могат да бъдат използвани в дадена среда. 

Най-важните са:

 1. Броя на едновременни потребители на слушалките.

 2. Оформлението и дизайна на сградата.

 3. Безжичната технология и продукта, които ще се използват и дали устройствата работят във широколентов или тяснолентов режим.

 4. Присъствието на други устройства използващи една и съща технология или честотата на работа.

Bluetooth и Dect системите работят в различни честотни ленти и съвместната работа в рамките на едно помещение при тях няма да доведе до смущения. Но нека разгледаме разполагането на всяка технология отделно.

 

Най-общо за DECT

Ключовото предимство на Dect технологията е, че тя работи в защитена честотна лента. Това означава, че не се влияе от смущения от други радио сигнали, като Wi-Fi или Bluetooth. В сравнение с Bluetooth, DECT технологията дава възможност за разполагане на много безжични системи в рамките на едно помещение, въпреки че има редица фактори можещи евентуално да ограничат количество единици, които могат да се разположат.  Именно това е причината, да не се препоръчва да се надвишава ориентировъчната бройка дадена по-долу:

  

  -При Контакт/Телефонен център

Когато потребителите прекарват повечето от времето си в разговори: не повече от 70 единици.

  -При Административни служби,

Когато в най-натоварените периоди, на разговор във всеки един момент са не повече от 40% от потребителите: максимум 120 единици.

 Забележка

 • В някои случаи, в зависимост от околната среда, е възможно да се разположат значително повече системи. Има проекти с успешно разположени повече от 500 единици, в някои много големи обекти.

 

По-детайлно за DECT

Повечето Dect продукти използват 120 канала.  Всъщност, всички Dect съоръжения имат достъп до радиочестотния спектър от 120 канала, но по ред причини на едно място могат да се разположат много по-ниска или по-висока бройка от тях. 

Ще се опитам да обясня защо се случва така:

 1.  В зависимост от броят на потребителите работещи едновременно:

Един активен потребител (в разговор) на Dect система заема много по-голяма част от радиочестотния спектър, отколкото един неактивен потребител (не е на повикване).

Колкото повече намалява процента от потребители говорещи едновременно във всеки един момент, толкова по-голям ще е свободния размер в Dect радиочестотния спектър.

Това явление дава възможност за разполагане на по-голям брой обекти в области с по-ниско ниво на едновременни обаждания.

За съжаление, все още има горна граница на Dect системата, която неактивните потребители все пак могат да заемат, тъй като използват малка част от наличния спектър.

 2.  Оформлението и дизайна на сградата.

Никой офис не е идеален. Някои са отворени, някои са разделени на секции.  Някои от тях са разделени от стаи и стени, докато други се разпростират на много етажи. 

Разположението и използваните материали имат голямо влияние върху степента, с която безжичните сигнали ще преминават през сградата.  Конкретно една стена например, намалява разстоянието на радиосигнала далеч повече от един прозорец,

а наличието на голямо централно предверие ще допусне сигнала от едно устройство да се улавя много по-ефективно от друго, дори когато те са разположени на отделни етажи. Физическите бариери ограничават растоянието на безжичните сигнали, но не ги спират. Плътността на улавяне ще бъде повлияна от степента на тези бариери между секциите в една сграда.

 3.  Видът на технологиите и продукта, който се използва

Различните технологии (DECT, Wi-Fi, Bluetooth) следват различни радио протоколи, както е определено от международните стандарти за радио и съответните подзаконови актове. Някои от тези радио технологии (като Bluetooth и Wi-Fi), също така споделят едни и същ радиочестотен спектър.  Тези протоколи имат определена граница на плътност, в която могат да бъдат разположени. В някои случаи, една и съща радио технология може да се прилага по различен начин, като все пак ще отговаря на съответните изисквания.  При някой съвременни Dect устройства може да се постигне

по-голяма гъстота на разполагане, тъй като имат функция, която им позволява да адаптират изходящата си радио честота към всеки конкретен случай.

Адаптиране на изходящата радио честота по този начин може да доведе до повече единици на един и същ радио канал, които да са разположени по-близо една до друга и по този начин да се постигне по-голяма плътност. 

 4. Наличието на други устройства, използващи една и съща технология

При всяко конкретно място за разполагане на DECT системите, трябва да се вземе в предвид наличието на оборудване в съседните офиси или сгради. Конкретната организация може да има присъствие само на един етаж от сградата, но остава важно да се определят дейностите и наличието на технологии, който се използват и от другите компании на съседните етажи, защото наличния честотен спектър ще бъде споделен от всички.

 

 Най-общо за BLUETOOTH

При използване на Bluetooth безжични слушалки мнението е, че не може да има повече от 8 едновременни потребители (активни разговори) , разположени в офис с размери - 15м х 20м.

Ако удвоим раменрите на офиса, трябва да умножим максималния брой активни разговори по 1.5.

например:

15м х 20м офис = 8 активни потребители

удвоена площ :

30 м х 20 м офис = 12 активни разговори (= 8 х 1.5)

удвояваме отново площа: 30 м х 40 м офис = 18 активни разговори (= 12 х 1.5)

Обикновено имаме много повече потребители (тъй като е малко вероятно всички потребители на слушалки да бъдат реално на повикване по едно и също време).

По-детайлно за BLUETOOTH

Bluetooth използва RF спектър обхващащ 79 честоти, което не означава, че можем да имаме 79 потребители на едно и също място.  Всъщност, Bluetooth устройството ще прескача между всички/или повечето от тези честоти на общо взето случаен принцип по време на всеки един разговор. Това се случва много пъти в секунда, като се използва техника наречена Adaptive Frequency Hopping (AFH), която помага за намаляване на смущения идващи от 802,11 Wi-Fi системи.

Нива на мощност при Bluetooth технологията

Bluetooth устройствата са разделени в различни класове според нивото на мощност, клас 1 за висока мощност и висок диапазон, и клас 2 за по-ниска мощност, с по-нисък диапазон.  Продукти, които имат възможност да работят в клас 1 ниво, също така имат възможност да поддръжат адаптивно управление на мощността, която им позволява да работят в клас 2 ниво,  когато потребителите са близко до Bluetooth устройството към което е свързана слушалката.

 

За повече информация или тест моля обърнете се към редактора.





{START_COUNTER}